Защо Супермен напусна вестника

0
158

Супермен

Реклама

Когато дори героите от комиксите изказват мнение за медиите, разбираш, че нещо се променя.

Супермен е герой, създаден през 40-те години на 20 век. Неговото алтер его – или човекът, за когото се представя, докато не лети в търсене на справедливост – е Кларк Кент. Кент има очила и работи като репортер във вестник „Дейли Планет”.

През 2012 г. обаче нещата са други. В най-новото издание на комиксите за Супермен Кларк Кент напуска вестника, след като изнася пред цялата редакция реч за същността на журналистиката.

Проблемът на Кларк Кент е, че „Дейли Планет” е станал собственост на корпорация, която му лази по нервите, най-вече с липсата си на скрупули. Обяснявайки как забавлението е изтикало журналистиката в миша дупка, Кларк Кент напуска работата си.

Скот Лобдел, един от авторите на комиксите, казва по въпроса: „Това се случва, когато един 27-годишен мъж седи зад едно бюро и му се налага да приема заповеди от голям конгломерат с интереси, които не съвпадат с неговите.”

Авторът продължава мисълта си, предполагайки, че Кларк Кент няма да замени работата си в „Дейли Планет” с позиция в друг печатен вестник. По-вероятно е да започне работа в уебсайт.

Може би дори да си направи блог?

Супергероите са фикция. Комиксите са фантастичен свят, който филмовите компании с удоволствие превеждат на големия екран, защото зрителите обичат фантастични истории за супергерои.

Дори и на измислените герои обаче понякога им се налага да се адаптират към новите реалности. И на авторите на комикси им се налага да заменят репортера Кларк Кент с блогъра Кларк Кент.

Ако това наистина стане, бихме били свидетели на един изцяло нов супергерой, съчетаващ физическата сила със силата на словото в контекста на новите технологии. Дали това са супергероите на бъдещето?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here