Нас не ни е срам

0
244

Vratovrazka.bg

Реклама

Преди малко един човек си позволи да ми каже по телефона на редакцията на Vratovrazka.bg, че трябва да се засрамим.

Ние обаче не се срамуваме. И дотолкова не се срамуваме, че смятаме да ви разкажем тази интересна история. Съвсем безсрамно и съвсем цялата.

Но първо кратка предистория по въпроса за това как функционират медиите финансово.

Някои получават държавни субсидии и това е основният им източник на финансиране, въпреки че имат и реклами. Такива са БНТ и БНР, които поради тази причина се наричат обществени оператори, макар и да не са такива в истинския смисъл на думата, тъй като обществените оператори получават не субсидия от държавата, а такси директно от данъкоплатците.

Други се издържат от рекламни и други собствени приходи.

В страни като нашата има и такива, които не е много ясно от какво се издържат.

Vratovrazka.bg е независима медиа, която функционира благодарение на показването на рекламно съдържание.

След като уточнихме тези няколко детайла, ето я и самата история.

Днес изпратихме една оферта за реклама на една верига книжарници или „книготърговска фирма”. В отговор на нашата оферта получихме телефонно обаждане в редакцията.

Аз бях на телефона и разговарях с човек от въпросната фирма, който се представи като г-н П.

Той ми каза следните неща: „Вие първо си погледнете рейтинга, преди да предлагате реклама”, „Засрамете се”, „Ние трябва да ви поискаме 500 лева, за да публикуваме ваша реклама на нашия сайт”.

Тази тирада продължи известно време въпреки опитите ми да кажа, че ние просто си вършим работата, след което г-н П. каза „Учете се!” и ми затвори, според мен доволен от това как ме е наредил.

Ние се стараем да бъдем професионалисти. Започнахме Vratovrazka.bg като малък независим проект, който се стреми да бъде нещо различно. От първия ни ден онлайн изминаха повече от 7 години, в които се стараехме да се развиваме, въпреки трудностите, които неизменно произтичат от това да си независима медиа.

Но пък именно поради тази наша независимост можем да споделим всичко с нашите читатели.

Да ви кажем, че не само не се срамуваме пред г-н П., но и сме възмутени от това, че в 21 век в една европейска държава има така наречени бизнесмени, които си позволяват да се държат по толкова груб и непрофесионален начин с хора, които са се обърнали към тях с делово предложение. Че има индивиди, които твърдят, че правят бизнес, а не са усвоили основни неща като любезност, култура на поведението и елементарни правила на бизнес комуникацията.

Споделихме всичко това с вас, защото това не е първият случай, когато сме получавали грубо и непрофесионално отношение, и защото като медиа не можем да сме безучастни към разпространението на една подобна култура на агресивния и просташки език в бизнес комуникацията.

Да, г-н П.,нашата аудитория не е много голяма. Но е много качествена.

И ние не само че не се срамуваме от нея и от това, което правим. Ние се гордеем.

И с читателите си, и с работата, която вършим.

Специално за Вас – няколко наши материала по въпросите на бизнес културата и професионалната комуникация (в рубриката „Кариера“ има още по темата, а ще пишем и още):

7 правила на бизнес разговора

8 начина да развалиш професионалната си репутация

П.С.: И понеже обичаме щастливия край, искаме да предложим на всички онлайн книжарници – очевидно без онази, за която разказваме в настоящия материал, – да рекламират безплатно на страниците на Vratovrazka.bg в периода юли-август 2013 г.

За повече информация можете да се свържете с нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here