Мъжете и танците

0
536

ТанциНаскоро наша читателка ни даде идеята за материал на тази тема. Писмото й ме накара да се замисля за сложната и понякога невъзможна любов между мъжете и танците. Какво мислят жените по въпроса?

Реклама

Защо хората танцуват?

За разлика от действия като хранене, спане и секс, танците нямат очевидна практическа роля. Защо тогава във всяка култура има песни и танци?

Shall We DanceЗащото хората им се кефят. Но нещата, които ни доставят удоволствие, не са случайни. Ние сме се научили да извличаме наслада от тях по чисто практически причини. Сексът в началото не е бил приятно преживяване, а начин да предадеш гените си. И тези, на които не им е било приятно да правят секс, просто не са сред нашите прадеди. Иначе казано, на хората им се е наложило да харесват нещата, които са полезни за тяхното оцеляване.

По тази логика и при танците трябва да има нещо такова. Може би то е удоволствието, което ни доставят ритмичните движения и музиката. А това само доказва, че приятните емоции също са сред най-важните неща за нашето оцеляване.

Но да се върнем на мъжете и танците.

По някаква причина, докато еволюцията мирно и тихо е пъплела напред, жените са започнали да отдават по-голямо значение на танците, отколкото мъжете. Нещо повече, за много жени причината да танцуват не е да покажат, че могат, а просто да се забавляват. Има теория, според която жените са тези, които карат мъжете да танцуват, а причината е да научат нещо повече за тях от начина им на танцуване.

Мъжете…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here