Плочките са по-секси от цигарите

0
12300

Мъж и жена с плочки

Реклама

Днес е Световният ден без тютюнев дим – повод за организиране на различни инициативи за отказване от цигарите, както и за възобновяване на дебата за тютюнопушенето на обществени места.

Аз лично не пуша и идея си нямам как се отказват цигари. Затова, като се замислих какво бих посъветвала някого, който иска да ги откаже, се сетих за един железен аргумент.

Когато бяхме в училище – а и още по времето, когато майките и бащите ни са били ученици, – пушенето се свързваше с готините деца. С онези, които правеха нещо забранено, криеха се (все пак сме в училище) и отскачаха до тоалетните за едно бързо дръпване. Социалната стойност на пушенето беше очевидна, а рисковете за здравето – незначителни за света на един тийнейджър. “Здравословно” не звучи толкова добре, колкото “готино”. Даже “здравословно” малко сякаш напомняше на “задръстено”.

С течение на времето ми се струва, че това малко по малко се променя и въпреки това все още се виждат много деца – защото на 15 години си си дете, – които пушат и може би все още го смятат за готино.

Само че не е. Готиното е да си здрав, да се развиваш умствено и физически и да не позволяваш социалните ти контакти да се въртят около споделени в някой таен ъгъл цигари. (За да развия тази мисъл – това може би е имало стойност в едни други времена, когато много неща са били забранени – мисля си за филма “Вчера”, – но това вече е в миналото.)

Преди време във Vratovrazka.bg бяхме писали конкретно за това колко пречат цигарите, ако решиш да тренираш и да изглеждаш добре (тук можеш да прочетеш защо точно). Което ме доведе до железния аргумент, с който започнах.

Вярно е, че масовата култура ни е накарала да поставяме знак за равенство между “цигари”, “готино”, “разкрепостено” и дори “секси”.

Само че по-секси от цигарите са плочките. И здравият външен вид. Ще се чувстваш и ще изглеждаш много по-добре, ако инвестираш парите, които даваш за цигари, в карта за фитнес.

Този аргумент е приносът на редакцията ни към Световния ден без тютюнев дим.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here