Зелени храни за пролетта

0
547

Броколи

Реклама

В началото на пролетта е време да добавиш витамини към храненето си. Един чудесен начин да го направиш е като добавиш тези зелени зеленчуци към менюто си. Те не само ще добавят свежест към храната ти, но и ще снабдят организма ти с много полезни вещества.

Броколи

Това е зеленчук, който има всички необходими качества, за да е сред най-здравословните зелени храни: има малко калории, а същевременно полезните вещества в него са много. Сред тях са фолиева киселина, която е важна за репродуктивната система, и сулфорафан, който има противоракови свойства.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е изключителен източник на фибри. Също така, то съдържа едно интересно химично съединение, наречено индол-3-карбинол, за което се смята, че подобрява сексуалното представяне.

Краставици

Краставиците са богати на съединения с противовъзпалителни и противоракови свойства. Същевременно те не съдържат почти никакви калории. Освен това са и богати на вода (по-точно, са над 95% вода), което ги прави чудесни за лятото, когато имаме нужда от повече хидратация.

Авокадо

За разлика от повечето зелени зеленчуци, авокадото е доста далеч от нискокалорично (едно авокадо съдържа около 320 калории и 28 грама мазнини). Само че неговите калории са от добрия вид – те идва от мононенаситени мазнини и омега-3 мастни киселини. Тези съединения помагат на организма да усвои мастноразтворимите витамини (A, D, E).

Още…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here