Защо все още си гладен

0
319

Празна чиния

Реклама

Защо все още си гладен, въпреки че току-що си ял? Ако откриеш причината, ще можеш лесно да я премахнеш.

Не си пил достатъчно вода

Ако нямаш навика да пиеш достатъчно вода през деня, това може да доведе до дехидратация, която често наподобява усещане за глад. Затова, ако току-що си ял, а пак се чувстваш гладен, изпий чаша вода, преди да си сипеш допълнително, и виж дали гладът няма да премине.

Пиеш твърде много подсладени напитки

Сладките напитки – газирано, натурален сок, студен чай – са източник на фруктоза. Според проучвания на Калифорнийския университет в Сан Франциско фруктозата може да „излъже” мозъка ни, че тялото ни иска още храна, когато всъщност сме хапнали достатъчно добре. Това става, тъй като фруктозата пречи на усвояването на лептина – хормона, който дава знак, когато сме сити.

Ядеш твърде много консерви

Много консервирани храни съдържат бисфенол-А (BPA) – съединение, за което се смята, че води до колебания в нивата на лептина, които според проучвания на Харвардския университет водят до желание за повече храна.

Не си хапнал добре на закуска

Друго проучване сред 6764 човека показва доста интересни резултати. Теглото на тези хора било проследено в продължение на 4 години и се оказало, че тези, които приемат 300 калории на закуска, качили два пъти повече килограми от онези, които приемат 500 или повече калории на закуска. Обяснението е, че пълноценната и хранителна закуска води до по-малки повишения на нивата на кръвната захар през деня. Това значи, че внезапните пристъпи на глад след хранене също са по-малко.

Не хапваш салати

Детската песничка за зеленчуците не е измислена просто така. Истината е, че зеленчуците наистина са основна част от здравословното и балансирано хранене.

Листните зеленчуци – марули, спанак – са богати на фолиева киселина, която има редица благоприятни ефекти върху организма – предотвратява депресия, умора и напълняване. Този вид зеленчуци са богати и на витамин К, който участва в регулирането на хормоните и намалява пристъпите на глад.

Отегчен си

Според австралийски учени чувството на глад, след като вече си се наял, може да е причинено от скука. Затова, ако след добро ядене все още си гладен, намери нещо забавно, с което да премахнеш скуката и отегчението, и виж дали гладът ти няма да намалее.

Не се поддавай на внезапния глад след хранене

Ако си се нахранил и половин час след това отново си гладен, постарай се да не се поддаваш на глада. Изчакай, пийни вода или чай, направи почивка от дейността си и виж дали внезапният, най-вероятно фалшив глад няма да премине.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here