Защо изяждаш всичко пред себе си

0
297

Пица

Реклама

Повечето хора имат проблем с определянето на правилното количество храна, която трябва да консумират. Понятието „порция” не винаги помага, защото имаме склонност да приемаме всичката храна, която виждаме пред себе си, за една порция. В резултат на което преяждаме, чувстваме се зле и в дългосрочен план прецакваме всичките си планове да влезем във форма преди лятото.

Защо това е така?

Представи си една огромна чиния с нещо, което обичаш. Да кажем, че чинията съдържа два пъти повече храна, отколкото ти е необходимо, за да се нахраниш.

Вероятността да спреш, когато се наядеш, е доста малка. По-вероятно е да се опиташ да довършиш цялото количество.

Причината е, че мозъкът ни възприема една порция – или едно пакетче чипс, или една кутия бисквити – като „едно” нещо; като нещо, което трябва да бъде изядено в своята цялост.

Едно изследване от 2005 г. доказва това твърдение. По време на изследването накарали група доброволци да ядат супа. Само че купите на част от хората били вързани към тръбичка, която тихичко пълнела купата със супа. Така, колкото и да ядяли, на хората все им се струвало, че имат още супа.

Оказало се, че онези с тръбичките изяли със 73% повече супа, отколкото останалите, при това без даже да се усетят.

Друго изследване показва, че независимо колко голяма лъжица ни дават, за да си сипем от нещо, винаги пълним цялата лъжица, смятайки, че сме си сложили достатъчно. Т.е., „достатъчно” е нещо, което се мени в зависимост от размера на лъжицата, с която си слагаме.

С една сума, на повечето хора им е трудно да си кажат „Стига ми толкова, наядох се”, когато пред тях има още храна.

Как да преодолеем желанието си да ометем масата?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here