Защо някои олимпийци вечерят с 5000 калории

0
253

Защо някои олимпийци вечерят с 5000 калории

Реклама

450 грама спагети със зехтин, 12 яйца, една цяла пица със сирене и 500 грама сладолед – това не звучи като най-здравословната вечеря. Обаче след 4-5 часа тренировки някои атлети ядат долу-горе толкова.

По-точно, атлетите, които се занимават с най-изтощителните аеробни спортове – маратон, гребане, спортно ходене, колоездене, триатлон.

Тези спортисти имат проблем, който е обратен на проблема на повечето хора – те полагат усилия, за да не отслабват.

При спортове като бягане, колоездене и триатлон елитните атлети могат да изгарят по 15-20 калории на минута, казва пред New York Times доктор Майкъл Джойнър, който проучва хранителния режим на тези атлети.

А във върховата си форма тези атлети тренират по 4-5 часа на ден. Т.е., това са тренировки, при които се изгарят по 4000-6000 калории.

Затова, след края на една такава тренировка, спортистите имат нужда от доста добро хапване, за да възстановят енергията си и да помогнат на мускулите си да се възстановят за следващия тренировъчен ден.

Така стигаме до въпросната вечеря от 450 грама спагети със зехтин (около 800 калории), 12 яйца (840 калории), една цяла пица със сирене (около 2000 калории) и 500 грама сладолед (около 1000 калории). Това са типични количества за тези спортисти, особено за мъжете.

Към всичко това се добавя и бира, като една бутилка съдържа около 150 калории.

За да успяват да смогнат на огромното количество калории, които горят, състезателите често прибягват и до не толкова полезни храни – хамбургери, захарни изделия и т.н. Това са храни, които са с високо калорийно съдържание, но с не толкова добра хранителна стойност. И въпреки това на атлетите им се налага да ги похапват, защото ако разчитат само на овесени ядки, ще трябва да ядат астрономически количества от тях. Все пак една купичка овесени ядки съдържа 150 калории. А едва ли някой иска всеки ден да закусва по един леген с овесени ядки.

Интересно е, че дори на диета от пица и сладолед някои атлети намаляват теглото си, ако са в период на усилени тренировки. Намаляването на килограмите понякога се дължи и на факта, че храненето за тези спортисти не е приоритет – след изтощителна тренировка те понякога предпочитат да си поспят, казва спортният диетолог на американския олимпийски комитет Алиша Кендиг.

Иначе казано, каквато и да е диетата, когато човек се движи, задържането и свалянето на килограми е много по-лесно. Връщаме се към простичката сметка, че когато човек иска да свали килограми, трябва да изразходва повече калории, отколкото приема.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here