Вредната храна може да доведе до пристрастяване

0
306

Пържени картофи

Реклама

Подобно на наркотиците и тютюна, нездравословната храна създава зависимост, твърдят експертите.

Проучване на института Scripps във Флорида, за което разказва вестник „Дейли Мейл“, е показало, че мазните снаксове и захарните изделия задействат същите центрове на удоволствието в мозъка, които се активират при наркотична зависимост. Резултатът е натъпкване с вредни храни, което трудно може да се предотврати.

Изследването било проведено с плъхове. Учените започнали да ги хранят с чийзкейк, бекон и наденици и забелязали, че скоро плъховете започнали да наедряват и да показват признаци на зависимост. Това според професор Пол Кени е доказателство, че наркотичната зависимост и затлъстяването са основани на едни и същи невробиологични механизми.

Експериментът показал още, че плъховете продължават да преяждат с вредните храни, дори когато очакват да бъдат наказани за това с електрошокове. За разлика от пристрастените плъхове, онези на нормален хранителен режим възприемали заплахата с електрошок и не докосвали вредните храни, когато очаквали наказание за това.

Когато им предлагали здравословна храна, пристрастените плъхове отказвали да се хранят.

Според авторите на изследването вредната храна променя химичния баланс в онези части на мозъка, които са отговорни за нивата на допамина и за това да се чувстваме добре. Смята се, че подобни промени се случват в мозъка при наркотична зависимост.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here