Тренировки през лятото

0
251

Водопад

Реклама

Опасни ли са тренировките на открито през лятото?

Физическата активност на открито, когато температурите са високи, може да бъде опасна. Заради жегата пулсът се ускорява, а обилното потене означава, че тялото губи течности.

Затова най-добре е през лятото да тренираш на закрито, а ако тренираш навън, това да става рано сутрин или късно вечер, за да избягваш жегите и да не натоварваш излишно работата на сърцето си.

Ако въпреки това ти се случи да тренираш при високи температури, винаги имай предвид, че е важно да се охлаждаш. Според ново проучване, публикувано в американското списание Sports Medicine, ако през лятото охладиш тялото си преди тренировка, това ще подобри издържливостта ти в жегите с 4%.

Има различни начини да се охладиш предварително – можеш например да сложиш на врата и раменете си охладена мокра кърпа за няколко минути или да пийнеш студена напитка.

А по време на тренировка?

Един от начините да се охладиш, докато тренираш, е доста често показван във филми и реклами – взимаш съд със студена вода и го изливаш върху главата си. Работи ли обаче това наистина?

С този въпрос са решили да се занимаят учени от държавния университет във Фулъртън, Калифорния.

Те взели няколко чаши със студена вода и на всеки 10 минути изсипвали по една върху главата на всеки от група доброволци. Групата се състояла от 10 прегрели бегачи. След това измерили температурата на всеки един и проследили как се справя групичката с бягането след поливането с вода.

В друг ден от експеримента на всеки 10 минути от тренировката доброволците получавали студена вода за пиене.

Друг вариант, който учените пробвали, бил доброволците и да пият вода, и да бъдат поливани с нея. Пробвали също така как се представят бегачите, ако нито пият вода, нито ги поливат.

Оказало се, че бегачите се чувствали най-зле, когато не получавали никакви течности. Приемът на вода ги карал да се чувстват по-добре, но най-голям ефект имало поливането с вода по главите. В този случай те казвали, че тренировката им е много по-лесна, а и температурата на телата им била по-ниска.

Представянето на доброволците по време на тренировката било едно и също, независимо дали пият вода, поливат се с нея или нито едното. Т.е., водата не ги правела по-бързи или по-издържливи. Субективното усещане обаче било, че когато се поливат с вода, се чувстват по-добре и по-охладени.

Въпреки че съществуват такива техники за охлаждане обаче, ако се почувстваш прекалено изморен и прегрял по време на тренировка, най-добре спри и остави тичането за някой друг път.

Също така, не трябва да се забравя, че колкото и да се охлаждаш, не можеш да се пребориш с влагата във въздуха, която допълнително затруднява физическата активност през лятото.

Вода, вода и пак вода

Накратко: ако решиш, че въпреки жегите ще тренираш навън, най-важното е да имаш постоянен достъп до вода – за пиене, а ако имаш желание да се довериш на учените, и за поливане на главата.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here