Тренировка в Космоса

0
586

Реклама

Повечето от нас са мечтали да станат космонавти като деца. Да видиш Земята от Космоса, да летиш сред звездите и да разказваш след това приключенията си на тълпа фенки (добре де, последното не сме си го мислели като малки) – всичко това звучи като доста интересен живот.

Освен тези неща обаче работата на един астронавт не е особено лека. Когато си в Космоса и гравитацията ти липсва, можеш да се озовеш пред някои проблеми.

Когато човек се носи в нулева гравитация, това води до отслабване на костите. Според тестовете на НАСА за един месец в Космоса един космонавт може да загуби между 1 и 2 процента от костната си маса.

За да се предпазят от такива отрицателни ефекти, мъжете в Космоса имат един вариант – тренировки за сила. Отскоро за това им помага специална машина, доставена на Международната космическа станция от совалката Endeavour. Уредът се нарича Resistive Exercise Device (RED).

Това е като щанга, само че без тежести в традиционния смисъл на думата. Вместо дискове тя има вакуумни цилиндри – резервоари, които са били пълни с въздух, който след това е изтеглен. Тежестите, които могат да се използват при тренировките, могат да достигнат до над 250 кг. Между резервоарите и самата щанга има малки махови колела, които се въртят в различни посоки и така създават изкуствена гравитация, когато някой вдигне щангата.

С помощта на новия уред космонавтите могат да тренират както за горната, така и за долната част на тялото. Освен това те имат бягаща пътечка и велоергометър.

Каква е разликата между тренировките на Земята и тези в Космоса? Когато си на земята, имаш всичките си 70-80 килограма, които те държат на земята. В Космоса трябва да използваш въжета, за да не се издигаш нагоре.

Трябва ли да си супер трениран, за да станеш космонавт? Не е задължително, казват треньорите на НАСА. Достатъчно е да си физически здрав и да нямаш сърдечно-съдови проблеми. Все пак според самите космонавти тренираността е много важна, защото когато излизаш в открития Космос, трябва да използваш изключително много горната част на тялото си, която не е толкова добре тренирана на Земята – все пак ходим с крака, а не с ръце. А именно ръцете са ти много необходими в такива условия.

При всички случаи тренировките в Космоса помагат на астронавтите да се възстановят, когато се върнат на Земята и изведнъж се окажат в съвсем различни условия. В момента се разработват програми, които да поддържат космонавтите здрави за по-дълги периоди от време – например две години, колкото ще отнеме едно пътуване до Марс и обратно. Но ще мине време, преди учените да открият начини да се противопоставят на загубата на костна маса, която ще се натрупа за такъв голям период от време.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here