Течни калории

0
111

Кафе с пяна

Реклама

Има ли разлика между калориите в храната и тези в напитките? Принципно 200 калории са си 200 калории, независимо дали ги пиеш или ги дъвчеш. Все пак обаче има разлика. Калориите, които приемаме под формата на напитки, задоволяват глада ни по-малко от същото количество калории, което бихме приели под формата на храна.

Причината е, че човешкият организъм възприема твърдата и течната храна по различни механизми. Ако преди хранене изпиеш напитка, която съдържа 200 калории, по време на самото хранене няма да консумираш с 200 калории по-малко. Затова пък, ако предварително изядеш твърда храна с 200 калории, след това ще приемеш по-малко храна по време на самото ядене. Това показват проучвания на американски учени от държавния университет в Пенсилвания и от Колумбийския университет.

Защо напитките не утоляват глада, дори и да са калорични?

Ричард Матс от университета „Purdue” в Индиана казва още: „Сетивните сигнали, които устата подава при приемане на твърда храна, са различни от онези, които се подават при прием на напитки.” Твърдата храна изисква дъвчене и този механичен процес също генерира чувство за ситост. Дъвченето и отделянето на слюнка дават на организма знак, че се храни.

Друга причина е, че течните храни се задържат за по-кратко време в стомаха от твърдите, добавя д-р Матс. Така, след като приемем някоя напитка, тя за кратко време изпълва стомаха, но не създава трайно усещане за ситост.

Също така, напитките като цяло са с по-малка плътност от твърдата храна и това е още една причина да не могат да ни заситят. Това е и причината, поради която шейковете например засищат повече от чай или сок. Но и по-плътните напитки засищат по-малко от твърдата храна.

Според учените причината да не можем да се заситим дори с калорична напитка е в еволюцията. Много дълго време хората на практика не са приемали калории от напитките, защото освен вода са нямали други напитки (става дума за времето преди бирата и виното и преди одомашаването на кравите). Така организмът ни исторически е нямал възможност да се адаптира така, че да се засища от течни калории.

Ами супата?

Тя е изключение, казва науката. Супата има засищащия ефект на твърдата храна отчасти защото повечето супи имат съществена хранителна стойност и отчасти защото хората имат предварителното очакване, че супата ще ги засити.

Затова учените препоръчват: ако между закуската и обяда огладнееш, по-добре е да хапнеш нещо малко, отколкото да изпиеш някоя калорична напитка. Ако хапнеш нещо нискокалорично, засищащо и със съдържание на фибри, това ще те засити, без да навреди на фигурата ти. Това могат да са пресни или сушени плодове, пълнозърнести храни и други подобни здравословни неща.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here