Сутрешно презареждане в казармата

0
850

Реклама

Сутрешно презареждане в казармата

В армията думата „разглезен“ съществува до входната врата или максимум до сутринта на втория ден след приемането ви. Ето едно „сладко като фин млечен шоколад“ примерче от постъпването ми:

Ден първи: Потропва се културно на вратата и влиза сержант с усмивка на лице и с думите: „Пиленца-а-а, ставайте да папкате, хайде, че закъсняваме!“

Ден втори: Бууум-м-м! Вратата се удря в стената зад нея със страшна скорост, отворена с крак. Влиза сержант с кисела физиономия и с думите: „Ставайте, м-м-м… ша е….. Всички са строени, до кога ша ви чакам… до 2 минути да сте на плаца! За закъснелите – непоряди или лишаване от отпуск!“

Останалите дни сами си ги описвайте. Не звучи лигаво, нали?

Но времето, когато за всички мъже имаше задължителна военна служба, отмина. В днешната тема обаче ще се постарая да пресъздам сутрешната физзарядка такава, каквато тя беше по време на моята военна служба, (аз съм бивш старшина на рота към сухопътни войски), но приложима в цивилния начин на живот

Ако сте отървали казармата, ви е ясно като в мъгла за какво става въпрос, но може би има и такива сред вас, които са имали късмета да я избутат (те нека козируват в коментарите!).

И така, да започваме със сутрешната физзарядка!

Часът е точно 5:50. Дежурният по рота започва да вика с пълен глас: „Рота, ставай от сън! Рота, ставай за физарядка! Униформа!“ (Униформата е в зависимост от метеорологичните условия – голи до кръста, по куртки или тениски). В 6:00 ч. всички трябва да са строени на плаца.

В цивилни условия задачата на дежурния по рота може да изпълни алармата на телефона ни (с подходящ за целта запис), а нашият плац може да бъде паркът, стадионът или фитнес залата (ако е голяма).

Започва проверка на ротата с цел да не би някой да се е скътал или успал. Това може да извърши например инструкторът ако сте група трениращи.

Следва обиколка на плаца, равняваща се на около 4 км (напълно разумно за начинаещ).

А не забравихме ли нещо?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here