Светът, в който живеем, е пълен с полуфабрикати. Разтворими супи, разтворимо какво ли не, рекламирано като лесно и вкусно. Тези неща ни спестяват време и усилия, но каква е цената?
Полуготовите супи например имат високо съдържание на сол, което се свързва с редица здравословни проблеми. Максималното препоръчително количество на приеманата сол за един ден е 6 грама В зависимост от вида на супата солното съдържание в нея може да е две трети или дори 50% от това количество. А наистина необходимите ни стойности са дори под 6 грама.
Лошото при солта е, че не можем да ограничим количествата, които приемаме, само като спрем да си солим храната. Това е така, защото голяма част от храната ни вече съдържа сол. Тези „скрити” количества често спомагат да надвишим препоръчителните стойности, особено ако ядем само готови и полуготови храни.
Защо големите количества сол са вредни за здравето?
Защото са свързани с високо кръвно налягане, а оттам и със сърдечни проблеми и повишен риск от удар и инфаркт. Съвсем скорошни проучвания дори показват, че е възможно високото количество сол да е фактор за развитие на рак на стомаха.
Какво да направим?
Най-малкото, можем да четем етикетите на продуктите, за да видим колко грама сол съдържат, надявайки се, че тази информация е налична. Още по-добре е сами да приготвяме храната си колкото е възможно по-често, вместо да я купуваме готова или полуготова. Вярно, че това изисква повече време, но пък целта си заслужава – нашето здраве.
Също така, можем да намалим соленето на храната. Ако сме свикнали да ядем солено, това ще ни е трудно, но само в началото, докато свикнем. В крайна сметка соленето е просто един навик и от нас зависи да го променим така, че той да не ни вреди.