5 храни за по-добра кожа

0
13511

Моркови

Реклама

Макар и да не обичаме да си го признаваме, мъжете също сме суетни. А едно от най-важните неща за добрия външен вид е здравата, без дефекти и без бръчки кожа.

Здравето на кожата зависи и от външните фактори и грижи, но и от онова, с което се храним. Когато храненето ни не е балансирано, кожата е първата, която започва да страда и да изглежда зле.

Ето 5 храни, които помагат на кожата да бъде здрава и да изглежда добре:

1. Моркови

Богатите на бета-каротен моркови са изключително полезни, а консумацията им буквално кара кожата да сияе. Златистият тен е приятен, само внимавай да не прекалиш с консумацията на моркови, защото от златист тенът ти ще стане оранжев.

2. Червени чушки

Те са богати на витамин С, който е антиоксидант – предпазва кожата от вредното впияние на свободните радикали. Освен това витамин С помага на организма да произвежда колаген – протеинът, който дава на кожата нейната здравина и опънатост.

Други богати на витамин С храни са ягодите, кивито, папаята.

3. Бадеми

Бадемите са идеална междинна закуска. Те са богати на витамин Е, който също е антиоксидант. Борейки се срещу свободните радикали, витамин Е спомага за предотвратяването на появата на бръчки.

4. Пълнозърнест хляб

Хората, които приемат богати на прости захари храни, могат да започнат да проявяват признаци на кожно остаряване по-рано според изследване, публикувано в британския Journal of Nutrition. Изследването твърди, че богатата на захари диета може да доведе до остаряване на кожата изключително рано – от 35-годишна възраст нататък.

Тестените изделия от пшенично брашно, белият хляб, сладките неща с преработена захар – всичко това са източници на такива прости захари.

Затова пък пълнозърнестите храни спомагат за забавяне на храносмилането и за предотвратяване на скоковете в нивата на кръвната захар, без да оказват това вредно влияние върху кожата.

5. Сьомга и други мазни риби

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби, са полезни не само за сърцето, но и за кожата. Те действат срещу процесите на възпаление, които от своя страна могат да доведат до кожни проблеми като обриви и т.н. Има и данни, според които приемането на омега-3 мастни киселини намалява уязвимостта към UV лъчите.

Освен мазните риби, източници на омега-3 са орехите, лененото семе, както и някои хранителни добавки.

снимка: freeimages.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here