Щангистите са дървени!

0
262

Тежести

Реклама

Прочитайки заглавието на тази тема, предполагам, че може би ще кажете, че това е самата истина. Без значение какво предполагате обаче, първо бих ви посъветвал да прочетете целия материал и чак след това да дадете своя коментар.

Като увод ще ви разкажа една моя история, която всъщност ме накара да напиша този материал. И така…

Беше слънчев пролетен ден. Провеждахме час по лека атлетика на стадиона на Национална спортна академия. Тичахме за загрявка по коридорите, но аз по-скоро ходех с малко повече от 5 км в час, защото пестях сили за контролно по силова тренировка.

В един момент до мен се доближи едно момче от групата с профил хокей на трева и ми подхвърли колко дървени и бавноподвижни сме били щангистите.

Аз не останах по-назад и му отвърнах, че колкото и да сме бавни според него, ще го смачкам на 100 или 200 м.

Последва страшен смях от негова страна и той ми каза да се пробваме на 100 метра, но като заложим пари. Отвърнах му, че не искам да се хващам на бас за пари, но нямаше как да изляза на глава с него.

И ето какво се случи…

Събрахме се цялата група и правилото беше да заложим по 10 лева на финала и който пръв стигне, той ги печели. С даването на старта момчето се отказа на десетия метър след мен и така му доказах, че греши. Ако се питате пък какво направих с десетте лева, ще ви кажа – върнах му ги.

Мнозина смятат, че хората, които професионално се занимават с тежка атлетика като вдигане на тежести, културизъм и силов трибой, не са гъвкави. Че са трудноподвижни или, казано с една дума, дървени.

В спортове като вдигането на тежести и силовия трибой главната цел по време на тренировка е увеличаването на взривната сила.

Казано по-просто, тренировките са за сила, а те коренно се различават от тези за мускулна маса, релеф и издръжливост.

Какво ще рече това – за видовете мускулни влакна и различните трениривки…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here