Тиквата: една полезна храна

0
1157

Тиква
снимка: sxc.hu

Реклама

Есента е време за тиква – една много полезна и нискокалорична храна, чиито семена са особено полезни за мъжете.

Тиквата е изключително нискокалорична – 100 г съдържат само 26 калории. Същевременно тя е изключително богата на фибри, антиоксиданти, минерали, витамини. Не съдържа наситени мазнини и холестерол, поради което се препоръчва за отслабване и намаляване на нивата на холестерола.

Витамини с антиоксидантни свойства

Тиквата съдържа редица антиоксидантни витамини като витамин А, витамин С и витамин Е.

Всъщност тиквата е сред най-богатите източници на витамин А – в 100 г се съдържат 7384 IU, което е около 150% от препоръчителния дневен прием. Витамин А е необходим за здравето на кожата и на слузестите мембрани. Той е много важен и за доброто зрение. Според някои изследвания естествените източници на витамин А спомагат за превенцията на рака на белия дроб и на устната кухина.

Поли-фенолни флавоноиди

Тиквата е богата на поли-фенолни флавоноиди: каротени (алфа- и бета-), криптоксантин, лутеин и зеа-ксантин. Каротените са провитамини – в организма те се превръщат във витамин А.

Зеа-ксантинът е естествен антиоксидант, който има свойството да филтрира UV лъчите в ретината. По този начин той спомага за защитата на организма от зрителни проблеми, свързани с възрастта.

Витамини от В-групата

В тиквата се съдържат много от тях – фолати, ниацин, пиридоксин, тиамин, пантотенова киселина.

Минерали

Тиквата е богата на мед, калций, калий и фосфор.

Тиквените семки са особено полезни за мъжете…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here