Професионалните фитнес уреди

0
534

През погледа на Мартин Гергов

Реклама

Професионалните фитнес уреди

Уредите във фитнес залата могат да бъдат колкото полезни, поне толкова и опасни. На какво се дължи това?

За да отговоря на този въпрос, ще взема един уред, до болка познат поне на сериозно спортуващите в залата – хоризонтална лежанка за вдигане от лег.

Както споменах преди време в статията „Професионалната фитнес зала“, уредите в залата трябва да са професионални. Какво точно значи това?

Да вземем уреда професионална лежанка за вдигане от хоризонтален лег за пауърлифтъри (ще я озаглавим лежанка П) и същата лежанка, но обикновена, която се използва в професионалните фитнес центрове (лежанка Ф).

На пръв поглед не виждаме никаква разлика, като изключим дизайна. Типичната лежанка Ф, използвана по фитнес центровете, изглежда доста по-красива в сравнение с лежанка П, използвана в повечето случаи от пауърлифтърите.

Това обаче е през погледа на човек, който или за първи път влиза във фитнес зала, или не е тренирал и на двата вида лежанки.

Красотата не е за пренебрегване и определено първа привлича вниманието на непрофесионалиста. Но професионалистът първо залага на сигурността и качеството на тренировка и едва след това хвърля око на дизайна. Да гледаш само дизайна е като да караш красив автомобил без спирачки (ако имате по-добър пример, напишете го като коментар).

Да започнем наблюдението „под лупа“ на двата вида лежанки.

Първо, и двете лежанки се водят професионални – да, така е.

Второ, нека хвърлим едно око на металната конструкция – видимо няма кой знае каква разлика. Видът на метала е трудно да се прецени само с поглед, поне за мен.

Трето, насочваме се към хоризонталната повърхност, на която трябва да легнем.

Опаа! Червената лампа на скенера ми започва да пищи.

Лежанка Ф има повърхност, която по-скоро прилича на облегалката на по луксозен автомобил. От долната си страна по път към средата тя е широка и, отивайки към частта, където трябва да е гърбът ни, тя става тясна.

Именно тази тясна повърхност в сравнение с лежанка П, която е с еднаква широчина (би следвало и твърдост), ще доведе до по-голяма нестабилност на трениращия върху нея, особено пък ако се мъчи с някоя по-голяма тежест. Всичко това може да доведе до травма.

Охоо, какво обаче предстои…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here