Повече риба – повече здраве

0
1011

Чувал си го много пъти – рибата е полезна, трябва да се яде редовно, в нея има един куп полезни неща. След като го знаеш обаче, хапваш ли поне веднъж седмично риба?

Реклама

Исландия - поглед от Космоса
Исландия – поглед от Космоса (снимка – НАСА)

Вземи пример от исландците

Какво знаеш за Исландия? Че е островна държава, че се намира в Северния Атлантик и че столицата й е Рейкявик. Само че има нещо много важно за Исландия, което най-вероятно не знаеш – това е страната, където мъжете живеят най-дълго. Средната продължителност на живота при мъжете в Исландия е 78,8 години. За сравнение, в България тя е 70,2 години (данни към 2012 г., CIA Factbook).

Самите исландци твърдят, че дълголетието им се дължи на тяхната викингска кръв. Само че науката предлага друго обяснение – че причината е в храната им.

Всяка година хората в Исландия изяждат 29 000 тона риба. Това прави малко над 90 кг на човек. Почти никъде по света не се яде толкова много риба. Става дума за живо тегло, но дори и като се махнат костите, вътрешностите и останалите части на рибата, които не се консумират, се получава, че всеки исландец – мъж, жена или дете – яде по 170 г риба на ден.

Сардини
Сардини. Снимка: sxc.hu

Какъв е случаят с рибата и защо тя е полезна

Случаят с рибата може да се опише с една дума: мазнини. Но не като онези в свинското, които не са точно полезни.

В рибата има омега-3 мастни киселини, които са полезни полиненаситени мазнини с изключително значение за много от функциите на организма. Нещо повече, омега-3 мастните киселини са необходими за поддържането на жизнените функции. Те са част от мембраната на всяка клетка в тялото и от строежа на хормоните, които от своя страна направляват по-голямата част от физиологичните процеси в организма.

Омега-3 мастните киселини отблизо…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here