Полиция, форма и униформа

0
357

След като Веско Маринов издаде новото си парче за химна на полицията, което лично на мен ми харесва и ми навява весели и незабравими спомени, аз се замислих за формата в полицията. По-точно, за това какво е необходимо, за да станеш полицай, и какво представлява физическата подготовка на полицаите.

Реклама

Повечето полицаи са мъже, но има и жени. Жена полицай – това ви звучи несериозно? Лично на мен ми звучи доста сериозно и поражда куп въпроси.

Както вече се досещате, полицаят, на когото се спрях от пръв поглед и спрямо когото веднага задействах цялата си бойна артилерия, е момичето на снимката с АК-5,45.

Време е за полицейски разпит!

 

Този път обаче интервюто ще бъде малко по-различно от стандартните интервюта, защото обикновено полицаите са тези, които задават въпросите, а ние, цивилните граждани, трябва да отговаряме. Така че аз ще задавам въпроси, но и на мен ще ми бъдат задавани въпроси от полицията. Понеже нямах друг избор, приех това условие.

Сега ви представям полицая с фамилия, от която ще ви полазят тръпки, ако сте престъпник; полицая, който ми направи сефтето (за първи път ме закопчаха с белезници), но и аз на него (като го интервюирах); полицая, от когото дори да исках да избягам, не можех, защото краката ми се подкосяваха от неговото присъствие (не само защото държеше АК-5,45); и, още по-точно казано, момичето с най-мъжката професия, което обаче е запазило женствеността си: Биляна Борисова!

Мартин Гергов: Сержант Гергов! (бивш старшина на рота съм, предполагам знаете, б.а.) Вашите документи за проверка, т.е. представи се с няколко думи на нашите читатели!

Б.Б.: Биляна Борисова се казвам, на 20 години съм и уча в Академията на МВР. Моят въпрос към теб е липсва ли ти службата с всичките й предимства и недостатъци?

М.Г.: Честно казано, да, липсва ми наистина. Дори съм си мислел вместо почивка на море да отида за 3 дни в някоя казарма и да почувствам тръпката от това дневалният да те събужда сутрин в 5.50 ч. с „Рота, ставай от сън, рота, ставай за физзарядка!” и след това да тичаме на плаца голи до кръста, без значение, че е студено навън. Мислех си, че нещо не съм наред с тези мои нестандартни идеи за почивка, но преди няколко месеца бях споделил за това на един мой приятел, с когото бяхме заедно в казармата, и той бе на същото мнение. Готино си беше, мамка му!

Защо избра професия „полицай“?

Б.Б: Никога не съм мечтала да уча в Академията или да бъда полицайка. Всичко стана случайно, в последния момент кандидатствах. Нямам роднини и всякакви други връзки в системата, никой не ме е карал, сама си избрах всички университети, в които да кандидатствам, и къде да уча. Бях приета в Софийския университет и в Югозападния, но след известни размишления избрах Академията и не съжалявам. Обучението там е доста различно от „професия полицай” и от всяко друго учебно заведение.

Футбол, Бербатов и журналистика…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here