Още 15 суперхрани

0
280

Скумрия7. Риба

Реклама

За да се възползваш най-добре от благотворните ефекти на рибата, избягвай рибите, отглеждани в развъдници – те съдържат твърде много омега-6 мастни киселини.

Скумрията, както и други мазни риби (хванати в морето), съдържа високи количества омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето, клетките, ставите и мозъка. Тези риби са богати и на дехидроаскорбинова и ейкозапентенова киселина, които намаляват риска от колоректален рак.

Риба може да се консумира четири пъти седмично, по 150-200 грама. Добра идея е да се готви със зехтин и лимон.

Сьомга8. Сьомга

Червената сьомга е богата на омега-3 мастни киселини, които се борят с възпаленията. Сьомгата е за предпочитане пред рибата тон например, която може да има високо съдържание на живак, който е токсичен. При сьомгата също е важно тя да е расла в морето, а не в развъдник.

Освен това сьомгата е полезна за мускулите – някои спортни отбори сервират сьомга на играчите си, за да подобрят представянето им.

Добра дозировка са три-четири хранения на седмица, всяко с по около 150-160 грама риба.

Червена ябълка9. Ябълки

Ябълките съдържат кверцетин – флавоноид, който се съдържа и в обвивката на червения лук. Той намалява риска от алергии, инфаркт, Алцхаймер, Паркинсон и рак на простатата и на белия дроб. Най-много антиоксиданти, които се борят с възпаленията, се съдържат в червените ябълки.

Една ябълка на ден е достатъчна, за да се възползваш от полезните вещества в този плод.

Пълнозърнести храни, бадеми и ананас…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here