4. Смокини
Те са с високо съдържание на калий, манган и антиоксиданти. Затова смокините спомагат за поддържане на нормалното ниво на pH, което от своя страна затруднява навлизането на патогени в организма. Фибрите в смокините пък могат да намалят нивата на инсулина и кръвната захар и така да намалят риска от диабет и метаболитен синдром.
Колкото по-тъмна е обвивката на смокинята, толкова повече полезни вещества има тя. Подходящо количество са четири смокини на седмица.
5. Канела
Тя също е полезна за имунната система, защото е богата на антиоксиданти, които потискат съсирването на кръвта и растежа на бактериите, включително и на онези, отговорни за лошия дъх. Има и изследвания, според които канелата може да помогне за нормализирането на кръвната захар и така да намали риска от диабет тип 2. Освен това се смята, че канелата може да помогне и за намаляването на лошия холестерол в организма.
Можеш да си слагаш по половин чаена лъжичка канела в овесени ядки или в кисело мляко всеки ден.
6. Зехтин
Зехтинът – и по-специално този, който е екстра върджин – е богат на полезните мононенаситени мазнини. Съдържанието на мастни киселини и полифеноли означава, че зехтинът намалява възпалението в клетките и ставите.
Две супени лъжици зехтин на ден е добра доза. Най-добре е да се добавя към салати, а може да се използва и за готвене.
Скумрия, сьомга и ябълки…