Още 15 суперхрани

0
280

Смокиня4. Смокини

Реклама

Те са с високо съдържание на калий, манган и антиоксиданти. Затова смокините спомагат за поддържане на нормалното ниво на pH, което от своя страна затруднява навлизането на патогени в организма. Фибрите в смокините пък могат да намалят нивата на инсулина и кръвната захар и така да намалят риска от диабет и метаболитен синдром.

Колкото по-тъмна е обвивката на смокинята, толкова повече полезни вещества има тя. Подходящо количество са четири смокини на седмица.

Канела5. Канела

Тя също е полезна за имунната система, защото е богата на антиоксиданти, които потискат съсирването на кръвта и растежа на бактериите, включително и на онези, отговорни за лошия дъх. Има и изследвания, според които канелата може да помогне за нормализирането на кръвната захар и така да намали риска от диабет тип 2. Освен това се смята, че канелата може да помогне и за намаляването на лошия холестерол в организма.

Можеш да си слагаш по половин чаена лъжичка канела в овесени ядки или в кисело мляко всеки ден.

Зехтин6. Зехтин

Зехтинът – и по-специално този, който е екстра върджин – е богат на полезните мононенаситени мазнини. Съдържанието на мастни киселини и полифеноли означава, че зехтинът намалява възпалението в клетките и ставите.

Две супени лъжици зехтин на ден е добра доза. Най-добре е да се добавя към салати, а може да се използва и за готвене.

Скумрия, сьомга и ябълки…

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here