Те са и вкусни, и полезни за здравето, затова е добре да похапваш от тях:
1. Гъби
Освен че са вкусна добавка към здравословни храни като кафяв ориз например, гъбите имат благотворно влияние върху имунната система. Те са богати на ерготионеин – антиоксидант, който защитава клетките от неправилен растеж и делене. Затова учените смятат, че гъбите намаляват риска от рак.
Препоръчва се гъби да се консумират един-два пъти седмично, по половин чаена чаша. Можеш да пробваш да ги сготвиш с червено вино, което съдържа антиоксиданта ресвератрол – така комбинацията ще стане още по-полезна за имунитета.
2. Домати
Съдържащият се в доматите ликопен може да защити организма от дегенеративни заболявания. Доматите са полезни и за имунната система.
Добра доза е половин домат или две чаши доматен сок на ден.
3. Говеждо от добитък, хранен с трева
Когато става дума за изграждане на мускули, нищо не е по-добро от чистия протеин.
Само че не всичкото говеждо е еднакво. По-голямата част от добитъка се храни със зърно, заради което месото от този добитък е с относително високо съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини. Това от своя страна увеличава риска от възпаления.
Затова пък добитъкът, хранен с трева, дава месо с повече омега-3 мастни киселини. В него има и свързана линолеична киселина, за която изследвания са показали, че помага за намаляването на мазнините по корема и за изграждането на мускули.
Две хранения с по около 200 грама такова говеждо на седмица са достатъчни, за да се усети полезния ефект. Избирай си по-крехките части като флейки и филе. Най-добре е месото да се приготви на фурна. Скарата не е добра идея, защото овъгляването се смята за канцерогенно.
Смокини, канела и зехтин…