Най-важната част от тренировката

0
273

Тренировка

Реклама

Коя е тя? Ако ви задам този въпрос, дали ще се сетите кой е правилният отговор?

През 1999 г., когато бях в НСА (Национална спортна академия), тъкмо бях започнал една от тренировките си в залата за вдигане на тежести, когато усетих болка в долната част на дългия гръбен мускул. Това ме накара да оставя рязко тежката щанга и да се поизпъна на едната и другата страна. В този момент към мен се приближи треньорът и ме попита дали знам коя е най-важната част от една тренировка.

„2-3 повторения с максимална тежест” – това беше отговорът ми, тъй като тренирах за мускулна сила.

„Грешен отговор,” отговори той, поклащайки глава. И добави:

– Запомни, че най-важната част от тренировката е ЗАГРЯВАНЕТО. Ако не си разгрял добре, може не само днес да няма тренировка (както се случи с мен в онзи ден), а и завинаги!

Още тогава аз се постарах да copy/paste информацията му в хард диска си и винаги, когато започвам тренировка и загрявам, аз се сещам за този случай.

Рядкост е да видиш в залата някого, който загрява наистина добре преди тренировка. Обикновено трениращите наричат „загряване” две-три завъртания на ръцете, след което следва изхвърлянето на големите тежести. Ако пък някой загрява наистина, околните често го гледат подигравателно. (Глупаво от тяхна страна!)

Загряването, което включва и разтягане на мускулите, е абсолютна необходимост за всяка тренировка.

Чрез него…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here