Колко често трябва да се тренира

0
52

ТежестиА колко често трябва да се сменят упражненията?

Реклама

Може да смените носната си кърпичка, може да смените гаджето си, ако ви използва над разумното, но не сменяйте базовите си упражнения с никакви други, видени някъде из пространството! Ако сте чули от някого си, че мускулите привиквали към еднаквите упражнения и не откликвали след това на тренировките, то съветвам ви хубаво да прочетете и да затворите устата на този някого със следните редове:

Когато и аз преди време се колебаех дали това е така или не заради безкрайната информация, която ме объркваше, се превръщах в един безкраен експеримент. И един ден нещата ми се изясниха. Тогава започнах тренировки в Национална спортна академия с доказали се треньори като Митко Илиев, олимпийския шампион Андон Николов и Иван Абаджиев.

Обяснението е просто и разбираемо за всеки. Когато изпълняваш едно и също движение в продължение на много години и много тренировки, то става напълно естествено за теб, то става част от самия теб. Също като това да ходиш всеки ден например. Ако дори пръста си мръднеш или подът е неравен, ти ще го усетиш. Но ако днес правиш едно упражнение и на всеки месец го сменяш с някое друго, това няма да се случи.

Чрез придържането към едни и същи упражнения качеството на тренировката ви се увеличава постоянно, като по този начин усъвършенствате връзката мисъл-мускул, което е наистина много важно.

Ето например при изпълнението на движението гребане с щанга или на уред за гръб целта е да усещате как работи главно гърбът ви. За целта трябва да повярвате, че вместо ръце имате куки, които служат само и единствено да закачите щангата. А оттам нататък, като не мислите за нищо друго, което ще постигнете с многото повторения на базови и еднообразни упражнения, ще тренирате наистина качествено.

Запомнете, че няма упражнения, които не работят, а има некачествено изпълнение.

Запомнете, че това са думи, казани не само от мен, но и от други, доказали се на по-високо от моето ниво състезатели.

Правете това, което казва треньорът ви, но внимавайте, че „треньори“ в днешно време много. Но ако обичате да ви лъжат, това вече е друга тема, която със сигурност няма да откриете в материалите, на които аз съм автор.

снимки: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here