Колко често трябва да се тренира

0
225

Джогинг

Реклама

Един от честите въпроси в моята практика е колко често трябва да се тренира, за да се свалят излишните подкожни мазнини или пък за да се увеличи мускулната маса и сила.

Да, това наистина е вълнуващ въпрос. Когато обаче отговоря на него конкретно, ме питат: „А един път седмично неможе ли?” Ами, ако сте в напреднала възраст или пък имате някакво заболяване, което не ви позволява повече пъти, може и да може.

Но лично аз ви съветвам, ако сте начинаещ, да започнете да кажем с 3 пъти седмично тренировки за 1-2 месеца, които, хайде от мен да мине, да ги наречем встъпителни.

След това обаче най-добрият вариант е да тренирате всеки ден. Предполагам, че се и хранете всеки ден, нали? В зависимост от целта ви упражненията, повторенията и почивките ще бъдат различни.

Ако пък мислите, че ще ви куца възстановяването, като тренирате всеки ден, не се безпокойте. Хранете се на всеки три часа, като се придържате към хранителния си план, не забравяйте да си легнете преди 24.00 часа и ще бъдете възстановени.

Мислите ли си все още, че всеки ден тренировки са много? Не, не са и ще ви дам и пример.

Някои професионални тежкоатлети тренират по два пъти на ден (така съм тренирал и аз). А да не забравяме и системата на най-добрия треньор на всички времена Иван Абаджиев по две, три… е, четири тренировки на ден е супер, нали? Относно системата – тя е доказана достатъчно пъти чрез олимпийски титли, които знайно защо вече липсват в тежката ни атлетика.

А колко често трябва да се сменят упражненията?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here