Калориите – прием и изгаряне

0
343

ПортокалС наближаването на лятото въпросът с излишните мазнинки стои все повече на дневен ред. За да се справим с тях са ни необходими много неща, но сега ще говорим за едно от тях – разбирането на това какво са калориите и как ги изгаряме.

Реклама

Какво представлява калорията

Тя е единица за енергия. Калорията е количеството топлина, необходимо, за да се повиши температурата на 1 литър вода с 1 градус. (За да бъдем съвсем точни, това е определението за килокалория, но в разговорния език често говорим за „калории“, имайки предвид „килокалории“.)

Тялото ни изгаря калориите чрез процеса метаболизъм. Колкото по-бърз е метаболизмът ни, толкова повече калории горим, макар че това зависи и от други фактори. Например от генетиката ни (хора с тънки кости обикновено са с бърз метаболизъм) и от възрастта (с покачването на възрастта метаболизмът се забавя). Спортът и правилното хранене, заедно с приемането на течности (около 2-3 литра вода на ден), способстват за забързването на метаболизма.

Прием на калории

Освен да знаете колко калории изразходвате, за което ще стане дума след малко, добре е да знаете и колко калории включва менюто ви.

За да бъде храненето ви балансирано, от значение е не само количеството, но и източникът на калории. Протеините (белтъците) и сложните въглехидрати са по-здравословен източник на калории от мазнините.

Мазнините обаче са необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини и производството на хормони. Но трябва да се придържате към мазнини, съдържащи се в рибата (по- точно казано, омега-3 мастни киселини).

Изгаряне на калории: показанията на фитнес уредите – какво означават и на какво да обръщаме внимание…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here