Какво ядат футболистите

0
962

За да си добър футболист, освен да тренираш, трябва и да ядеш. И то да ядеш правилните неща.

Реклама

Какво ядат футболистите

Арсен ВенгерАрсен Венгер: „Храната е като горивото. Ако не сложиш правилното в колата си, тя няма да е толкова бърза, колкото би трябвало да бъде.”

Когато Арсен Венгер става мениджър на „Арсенал” през 1996 г., той намира един отбор, чиято диета се състои основно от яйца, пържени храни, захарни изделия и алкохол. Преди да отиде в „Арсенал”, Венгер е треньор на японския отбор „Нагоя Грампус Ейт”, където играчите са свикнали с доста по-леки храни. Опирайки се на японския си опит, Венгер взима от устите на играчите си петата порция пържени картофки и казва „Стига!”

Френският треньор въвежда строг хранителен режим, който включва зеленчуци на пара, паста, варена риба и безалкохолни напитки. Скоро става ясно, че методите му работят и други английски отбори също започват да отделят внимание на това какво ядат футболистите.

Какво точно ядат футболистите

Здравословното меню за един футболист не се различава драстично от здравословното меню за всеки, но все пак има някои специфики. Основната идея на храненето на футболистите е да приемат голямо количество въглехидрати за енергия, като обаче избягват излишните мазнини. По принцип балансираното хранене разчита на 55-60% въглехидрати, докато при футболистите процентът достига до 70.

Закуската на футболистите: какво има в паничките на Диего Форлан, Джърмейн Джинас и Пол Робинсън…

снимка на Арсен Венгер: Wonker, Wikimedia Commons

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here