Как цигарите вредят на мускулите

0
1542

Цигара

Реклама

Вредните ефекти от пушенето не са новина. Интересен аспект обаче е фактът, че тютюнът пречи на мускулите ни да са здрави и силни. Как става това?

Дишането при непушачите

При вдишване белите дробове се напълват с кислород, който преминава в кръвта, свързвайки се с хемоглобина в нея. Кръвта, пътувайки по кръвоносната система, снабдява мускулните влакна с кислород и те работят добре.

Дишането при пушачите

При вдишване, освен кислород, в белите дробове влизат токсични вещества. Този коктейл преминава в кръвта, която го доставя на мускулните влакна. Те получават по-малко кислород за сметка на токсични химикали.

Един от най-вредните сред тях е въглеродният оксид – токсичен газ, който се произвежда в организма в много малки количества. При тютюнопушене обаче се приема допълнително въглероден оксид, който се свързва много по-лесно с хемоглобина в кръвта, отколкото кислорода (около 230 пъти по-лесно). По този начин кислородът е „избутан” и по-малки количества от него влизат в кръвта.

Тъй като кислородът играе важна роля в производството на енергия в организма, това намаляване води до намалена енергия. Резултатите могат да са цялостна липса на тонус и сила, лесна и бърза умора, задъхване и т.н.

Статистиките показват, че хората, които пушат, са по-малко активни и спортуват по-рядко. При едно и също физическо натоварване пулсът на пушачите се ускорява повече от този на непушачите. Това се получава, защото кръвта е бедна на кислород и затова на сърцето му се налага да изпомпва повече кръв, за да компенсира недостига на кислород. Кръвното налягане и пулсът се повишават допълнително от никотина.

Тези последици важат и за пасивното пушене.

Натрупването на всички тези ефекти, освен останалите вреди от тютюневия дим, за които знаем, пречи на мускулите ни да са здрави, а на тренировките ни – да имат възможно най-добрия резултат.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here