Успешният мъж с маратонките

0
373

Маратонка

Реклама

Това, че тичането е полезно, не е новина. Знаем, че то не само ни помага да се поддържаме в добра физическа форма, но и е полезно за мозъка, сърцето и организма като цяло. Освен всичко това обаче то може съвсем реално да даде тласък на кариерата ти. Това е така, защото тичането се свързва с по-висока продуктивност, по-добри способности за взимане на решение и повече усет за иновации. Всичко това дори е доказано в научни изследвания.

Едно от обясненията за тези зависимости е съвсем просто – по време на тичане пулсът ни се ускорява, а притокът на богата на кислород кръв към органите се увеличава. Следователно и към мозъка.

От 80-те насам не едно изследване се е заемало с връзката между добрата физическа форма и когнитивните способности. И повечето достигат до едни и същи изводи – в колкото по-добра физическа форма сме, толкова по-добре мислим. С течение на времето учените дори доказват, че колкото по-сложни са умствените задачи, с които се занимаваме, толкова по-голяма е ползата от аеробните упражнения.

Има данни, че дори само една тренировка подобрява когнитивните способности – учените са доказали, че кардио упражненията бързо подобряват работата на онези части от мозъка, които са свързани с концентрацията и паметта.

Едно от изследванията в тази посока дори твърди, че в дните, в които тренираш, си с 15% по-работоспособен, отколкото в дните, в които не тренираш!

И докато някои от нас се оправдават, че нямат време за крос няколко пъти седмично, именно тези данни показват, че ако намериш време за тичане, ще работиш по-ефективно, ще свършваш работата си по-бързо и всъщност ще имаш повече време.

Добре, обаче, все пак, как да намериш време за тичане?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here