Яйцата – приятел или враг?

0
387

Ако не злоупотребяваме с количествата и никога не ги ядем сурови или полусурови, яйцата могат да бъдат доста полезни.

Реклама


Няколко дни преди Великден
решихме да проучим въпроса с яйцата и здравословното хранене.

Великден

Холестеролът и яйцата

Връзката на яйцата с холестерола в кръвта е предмет на отдавнашен интерес от науката и на не малко спорове. Доскоро единственото мнение беше, че прекалената консумация на яйца увеличава холестерола в кръвта и така допринася за различни сърдечни проблеми. Следователно консумацията на яйца трябва да е умерена и дори едно яйце на ден е проблем, защото то съдържа над две трети от необходимия ни холестерол (около 213 милиграма, сравнено с 300 мг препоръчителен прием за ден.)

Все повече обаче са и научните мнения, които изчистват тази лоша репутация на яйцето, посочвайки, че връзката между приема на холестерол с храната и холестерола в кръвта не е толкова пряка. Вместо това, казат те, за нивата на холестерол в кръвта са отговорни наситените мазнини, които приемаме, и затова е по-добре да ограничим тях.

За да разберем това относително ново научно мнение, трябва да разберем какво е холестеролът. А той не е само вреден –  организмът ни се нуждае от него в определени количества. Той участва например в изграждането на клетъчните стени.

Също така, трябва да правим разлика между холестерола в храната и холестерола в кръвта.

Холестеролът, който приемаме чрез храната, се съдържа в месото, морските храни, яйцата и млечните продукти.

Холестеролът в кръвта се произвежда в черния дроб, след което преминава в кръвта. Той също е различни видове – липопротеин с висока плътност и липопротеин с ниска плътност. Вредният е този с ниската плътност, защото той остава по стените на артериите и води до стесняването им.

Все повече изследвания показват, че този „лош” холестерол не се повишава при повишена консумация на богати на холестерол храни. Нещо повече, много учени твърдят, че в яйцата дори има вещества, които намаляват количеството холестерол в кръвта.

Хранителните вещества и опасностите…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here