Ако не злоупотребяваме с количествата и никога не ги ядем сурови или полусурови, яйцата могат да бъдат доста полезни.
Няколко дни преди Великден решихме да проучим въпроса с яйцата и здравословното хранене.
Холестеролът и яйцата
Връзката на яйцата с холестерола в кръвта е предмет на отдавнашен интерес от науката и на не малко спорове. Доскоро единственото мнение беше, че прекалената консумация на яйца увеличава холестерола в кръвта и така допринася за различни сърдечни проблеми. Следователно консумацията на яйца трябва да е умерена и дори едно яйце на ден е проблем, защото то съдържа над две трети от необходимия ни холестерол (около 213 милиграма, сравнено с 300 мг препоръчителен прием за ден.)
Все повече обаче са и научните мнения, които изчистват тази лоша репутация на яйцето, посочвайки, че връзката между приема на холестерол с храната и холестерола в кръвта не е толкова пряка. Вместо това, казат те, за нивата на холестерол в кръвта са отговорни наситените мазнини, които приемаме, и затова е по-добре да ограничим тях.
За да разберем това относително ново научно мнение, трябва да разберем какво е холестеролът. А той не е само вреден – организмът ни се нуждае от него в определени количества. Той участва например в изграждането на клетъчните стени.
Също така, трябва да правим разлика между холестерола в храната и холестерола в кръвта.
Холестеролът, който приемаме чрез храната, се съдържа в месото, морските храни, яйцата и млечните продукти.
Холестеролът в кръвта се произвежда в черния дроб, след което преминава в кръвта. Той също е различни видове – липопротеин с висока плътност и липопротеин с ниска плътност. Вредният е този с ниската плътност, защото той остава по стените на артериите и води до стесняването им.
Все повече изследвания показват, че този „лош” холестерол не се повишава при повишена консумация на богати на холестерол храни. Нещо повече, много учени твърдят, че в яйцата дори има вещества, които намаляват количеството холестерол в кръвта.
Хранителните вещества и опасностите…