Хранене и спорт през зимата

0
345

Ски

Реклама

Много хора качват килограми през зимата. И причините за това са съвсем прости.

Първо, когато е студено, тялото има нужда от повече енергия и затова е възможно апетитът да се повиши. Второ, често през зимата ядем по-малко пресни плодове и зеленчуци за сметка на по-тежки храни като червени меса. Трето, много от нас намаляват физическата си активност през зимата в сравнение с лятото. Когато е много студено, често си спестяваме излизания и ходене пеша и се отказваме от ранния сутрешен крос. Обещаваме си, че вместо това ще посетим фитнеса, но не винаги го правим.

В резултат от всичко това през април се оказваме с няколко килограма отгоре и се налага да вземем спешни мерки, за да влезем в летните си панталони.

За да не се стига до там, е достатъчно да помислиш навреме и да не позволиш на няколкото зимни килограма да се натрупат. Има два начина да го постигнеш.

Вариант 1: по-малко ядене

Ако намалиш физическата си активност през зимата, се налага да понамалиш и яденето. Най-лесно можеш да го постигнеш, като запазиш режима си и ядеш същите неща, само че намалиш порциите.

Вариант 2: повече движение

Сам се сещаш, че вторият вариант е доста по-добър за здравето и добрата ти форма. Вместо да намаляваш яденето, постарай се да не намаляваш физическата си активност. Спортувай зимни спортове, ходи на зала, купи си фитнес уред за вкъщи – какво точно ще избереш зависи само от теб.

Недей да спиш зимен сън

Ако приемаш зимата като време, в което вместо да тичаш можеш да похапваш пържолки пред телевизора, напролет ще ти трябва диета. Това от своя страна ще доведе до стрес и неприятни емоции. За да не стигаш до там, намери си физическа активност, която можеш да упражняваш през зимата, и продължи да се поддържаш във форма. Добрият външен вид се постига с постоянни усилия, а не със строги пролетни диети един месец преди плажа.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here