Голям значи силен?

0
472

Голям значи силен?

Реклама

Навярно сте чували поговорката „Под голям камък – голяма риба“. Доколко е вярно това лично аз не мога да кажа, защото не съм рибар. А и в случая говорим за хората… или по точно за мъжете. Там също нямам опит, но пък ако има жени, които четат, нека коментират дали поговорката се отнася и за мъжете.

Започвам темата с лек привкус на шега, но тя всъщност е доста сериозна: дали поговорката е мит или реалност, но в сферата на бодибилдинга или, иначе казано, дали „голям” значи „силен”.

Може би ви се е случвало, особено ако не сте особено активни във фитнес заниманията, да изпитате поне лека завист при вида на някой напомпан, голям и силен 100-килограмов трениращ в залата; или пък при вида на голям (дори и с прекалено наднормена талия), внушаващ сила и респект охранител в любимата ви дискотека, който дори не спортува.

Силен ли казах?

А всъщност откъде сте толкова сигурни, че е силен? Може би защото има голяма мускулна или мастна маса? Ебаси и слабото копеле сам бил аз преди години – 60 кг/175 см, но именно с едно примерче от онова време ще ти докажа, че „голям” не винаги значи „силен”.

Тъй като не обичам да говоря празни приказки, направо ще споделя случката. Тя е от времето, когато бях в националния отбор.

Провеждах тренировката си след 22.00 часа във фитнес зала в Студентски град, тренирайки за сила. Времето бе хладно и аз бях с горнище с дълъг ръкав. (Естествено, и с долнище – за дамите се отнася 🙂 Може би изглеждах като за първи път стъпващ в залата скакалец.

В един момент до мен се доближи един „силен“, с огромна „мускулна“ маса и същевременно „компетентен“ (последното може би се дължеше на употребата на свръхдоза забранени анаболни субстанции) с думите: „Абе, пич, к’во се мъчиш на тия тежести, сложи си по-леко, виж се к’ъв си слаб!”

Отговорих му, че просто така си тренирам. И след няколко дни поставих държавен рекорд на Световното. Максимални резултати по време на тренировка: клек – 250 кг, вдигане от лег – 180 кг, мъртва тяга – 275 кг.

От този пример предполагам ви става ясно, че твърдението „голям=силен” не винаги е вярно.

Какво се получава всъщност при силовите тренировки…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here