Генетика и фитнес

0
189

Генът със сигурност е решаващ фактор, особено ако човек е решил да се занимава професионално с някакъв вид спорт. Не върви да си метър и шестдесет и да искаш да си номер едно в баскетбола например. Фитнес(Можеш да си номер едно в друг спорт.) Както беше казал един Мистър „Олимпия” по културизъм: „Нямаш ли генетика, и един ТИР химия да изпиеш, Мистър „Олимпия” няма да станеш!”. Иначе казано, генетиката е по-скоро определящ фактор в спорта за пари, а не в спорта за здраве.

Реклама

Но тя играе важна роля и в поддържането на добрата форма на всеки от нас. Стига да знаеш как да се възползваш от това наследствено богатство. Определено генетично надарените представители и на двата пола се справят по-добре в обществото. Познавам хора, които дори и с малко фитнес имат перфектни пропорции. Незнайно защо обаче повече в тази насока са привилегировани дамите. Ех, тези дами, все на тях се пада да оберат „каймака”, както се казва!

Всеки ден във фитнеса виждам дами с атлетични телосложения, но не мога да кажа, че на всички се възхищавам. През последната седмица невероятно впечатление ми направи познатата на доста хора Петя Дикова, която се беше отбила да потренира във фитнеса. Ще кажа само едно: невероятни пропорции. Доколкото разбрах от самата нея, тя поддържа формата си с крос, а сега започва и фитнес.

ГириГенетиката, както сам разбираш, е важна, но не можеш да разчиташ само на нея. Тя ще ти окаже помощ до едно време и ако злоупотребиш с тази привилегия, определено ще съжаляваш. Но всеки, дори и да не е перфектният надарен от природата мачо или, за дамите, Барби, определено ще подобри фигурата си, ако отделя поне два-три пъти седмично време за фитнес и се храни що-годе разумно. Ако не ми вярваш, давам ти за пример мен – когато започнах да тренирам, бях 45 кг. (като парче тел), а сега съм 82 кг.

И все пак, дори да нямаш необходимия ген за перфектна фигура, това изобщо не значи, че трябва да се откажеш да си във форма. С малко повече тренировки можеш да изглеждаш наистина добре.

Но, с ген или без ген, факт е, че без тренировки не може. За някои е необходимо те да са повече, за други – по-малко, но при всички случаи само ген не е достатъчен, трябва и фитнес. А защо пък не и секс – особено ако ни е необходима аеробна тренировка късно вечер, а наблизо няма денонощен фитнес…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here