Храни се като викинг

0
751

Викинги

Реклама

Преди време бяхме посетили виртуално Исландия – страната, където мъжете живеят най-дълго. Според самите тях – защото са наследници на викингите.

Това може и да е вярно, но науката твърди, че обяснението е доста по-конкретно и е свързано с начина на хранене в северните страни. И най-вече с рибата.

Проучване на университета в Лунд, Швеция, проведено сред 166 човека, дава малко повече информация за предимствата на така наречената нордическа диета.

Учените разделили доброволците на две групи.

На първата давали за ядене типични за нордическата диета храни: чисто месо, зеленчуци, горски плодове, пълнозърнести храни, олио от канола, нискомаслени млечни продукти и три порции студеноводна риба на седмица.

На втората давали повече червено месо, по-малко плодове и зеленчуци, бял хляб и масло вместо олио от канола.

Резултатът – хората от първата група имали по-ниски нива на лошия и по-високи нива на добрия холестерол в сравнение с хората от втората група. Също така, при първата група имало по-малко предпоставки за развитие на диабет.

Дали викингите са ядяли точно пълнозърнест хляб и горски ягоди е въпрос, по който не се наемаме да защитаваме позиция, но така или иначе храните, които традиционно се включват в нордическата диета, безспорно са полезни, затова няма да навреди, ако ги включиш в менюто си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here