Алкохолът и добрата физическа форма

0
416

Алкохол

Реклама

Защо във всички съвети за добра физическа форма присъства избягването на алкохол?

Подобно на всичко останало, и алкохолът, когато е само отвреме навреме и в малки количества, няма да заличи усилията ти във фитнеса. Като цяло обаче, ако искаш да си здрав и в добра форма, най-добре е да го избягваш максимално. Ето защо.

Основният проблем на алкохола е, че консумацията му не ти носи нищо полезно, никакви необходими за добрата ти форма хранителни вещества.

Напротив – носи ти разни неприятни неща.

Етанолът има токсични метаболити – ацеталдехид и ацетат. Те са отговорни за гаденето, до което води прекалената консумация на алкохол.

Освен това, при редовна употреба алкохолът пречи на доброто ти храносмилане и така тялото ти по-трудно преработва необходимите ти аминокиселини, витамини и т.н. При редовна употреба алкохолът пречи и на синтеза на протеини. А, както знаеш, протеините са много важни, когато тренираш и се стараеш да изглеждаш добре.

Има и изследвания, според които приемът на 2-3 бири всеки ден може да доведе до намаляване на нивата на тестостерона.

Не на последно място, алкохолът е калоричен. Той съдържа калории и захари, които могат да попречат на иначе внимателно планираното ти здравословно и диетично хранене.

Алкохолът има и индиректни ефекти върху добрата ти форма. Много често, след като са пийнали, хората огладняват и се нахвърлят късно вечерта на най-калоричните и вредни неща. Причината е не само самият глад, но и замъглената преценка, която е резултат от консумацията на алкохол.

И все пак – умереността е възможна…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here