6 здравословни навика

0
283

Баскетболен кош

Реклама

Има някои малки неща, които с течение на времето се натрупват и водят до положителни ефекти. Става дума за здравословните навици, които всеки ден ти помагат да поддържаш здрав дух в здраво тяло. Науката дори смята, че тези на пръв поглед малки неща удължават живота.

Ето 6 здравословни навика, които лесно можеш да придобиеш и усъвършенстваш:

1. Движи се винаги, когато имаш възможност

Да, знаем, че си много зает. В днешно време повечето хора трудно отделят време за спорт, което има негативни последици върху здравето. Учените смятат, че всекидневната физическа активност може да удължи живота на човека с до три години.

Дори и да нямаш време всеки ден да ходиш на фитнес или да тичаш, пак можеш да намериш начин да увеличиш физическата си активност. Ако ходиш на работа с кола, паркирай по-далеч, за да повървиш повече. Ако използваш обществен транспорт, слез на по-ранна спирка. Ако работиш във висока сграда, използвай стълбите вместо асансьора. Наистина е по-добре, ако имаш и време за целенасочено спортуване, но и тези малки неща са някакво начало.

2. Закусвай

Науката твърди, че хората, които закусват, са по-малко застрашени от наднормено тегло и диабет в сравнение с онези, които не закусват.

Важно е закуската да е здравословна и разнообразна. Тя трябва да включва въглехидрати, протеини и съвсем малко мазнини.

3. Наспивай се

Липсата на достатъчно сън – и като количество, и като качество – има негативно влияние върху здравето ти. Въпреки че хората са различни, като цяло се смята, че човек се нуждае от поне седем часа сън на денонощие, за да бъде здрав и за да намали риска от заболявания.

Друго важно нещо е почивката, която не се изчерпва със съня. Стресът е много опасен за здравето, затова е важно да намираш начини за почивка, различни от сън – хоби, спорт, медитация, каквото ти харесва.

Още здравословни навици…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here