Мит 1: Консумирането на жълтъци води до повишаване на холестерола
В жълтъците действително има холестерол, но това не е същият холестерол, който се намира в кръвта. Учени от Wake Forest University са проучили резултатите от 30 изследвания, свързани с яйцата, и не са намерили връзка между консумацията на яйца и развитието на сърдечни проблеми. Друго проучване пък е открило, че ако ядеш яйца на закуска, през остатъка от деня ще приемаш по-малко калории.
Разбира се, както и за всичко останало, и за яйцата важи правилото за умереността.
Мит 2: Храните с ниско съдържание на мазнини са по-добри за здравето ти
Често производителите на храни заменят мазнините, които наистина са махнали, с други неща. И те не са по-полезни – сол, въглехидрати и т.н.
Мит 3: Шоколадът е вреден
Какаото е източник на флавоноиди, които подобряват циркулацията на кръвта и водят до освобождаване на ендорфини, които от своя страна повишават настроението. Освен това какаото съдържа стеаринова киселина – една от полезните наситени мазнини, която според някои изследвания повишава нивата на добрия холестерол в кръвта.
Уловка обаче има. Не всеки шоколад е полезен – млечният е натъпкан със захар, затова е много по-добре да се консумира натурален шоколад. А най-добре е да избереш такъв шоколад, на който е отбелязано точно колко е съдържанието на какао в него. Колкото повече е какаото, толкова по-добре.
Мит 4: Портокалите са най-добрият източник на витамин С
Витамин С е антиоксидант, който има много важни функции в организма. Той подпомага дейността на имунната система. Също така, влияе добре на кожата, помагайки за образуването на колаген, и подобрява настроението, увеличавайки притока на норепинефрин. На всичкото отгоре действа добре и на метаболизма.
Човешкият организъм обаче не може нито да произвежда, нито да трупа запази от витамин С, затова е необходимо да го приемаме с храната.
Най-популярният източник на витамин С са портокалите и те наистина са добър източник, но не са най-добрият. Един портокал съдържа около 70 калории и 70 микрограма витамин С.
При следните храни съотношението калории/витамин С е по-добро: папая, брюкселско зеле, ягоди, броколи.
снимка: sxc.hu