3 причини да зарежеш газираното

0
255

Кен

Реклама

1. Газираното увеличава глада за захар

Според едно ново изследване, публикувано в научното издание Gastroenterology, газираното заблуждава мозъка, че напитката е по-малко сладка, отколкото тя в действителност е. Поради което организмът ти решава, че има нужда от още сладко. Така апетитът ти се увеличава и желанието за въглехидрати се засилва.

2. Това важи и за диетичните варианти

Тъй като те също са газирани, ефектът им върху апетита е същият като на газираните напитки със захар.

3. Някои изследвания показват, че газираното вреди специфично на мъжете

Според едно от тях, публикувано преди около година в American Journal of Clinical Nutrition, едно газирано на ден увеличава риска от развитие на рак на простатата. Изследването е проведено в продължение на 15 години и е показало, че мъжете, които всеки ден са пиели по 300 мл газирано, били изложени на 40% по-висок риск от развитие на рак на простатата.

Други изследвания са показвали връзка между редовната консумация на газирани напитки и увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, както и от развитие и поддържане на наднормено тегло.

С една дума

Ако редовно пиеш газирани напитки, опитай се да ги намалиш, като ги замениш с вода или чай. През есента дори би трябвало да ти е по-лесно да го направиш, защото вече не е толкова горещо и нямаш постоянна необходимост да пиеш студени напитки.

Ако имаш склонност да прекаляваш с газираното, най-добре се запаси с минерална вода и вкъщи, и в офиса. Така винаги ще имаш с какво да утолиш жаждата си, а и ще увеличиш приема на вода, което е полезно за здравето.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here