10 начина да не преяждаш

0
456

Празна чиния

Реклама

С наближаването на празниците наближават и пълните маси и реалната възможност от хронично преяждане.

Това обаче не е задължително. Без значение дали е по време на празниците или не, преяждането може да бъде избегнато, стига да спазваш няколко лесни правила:

1. Храни се бавно

Графикът ти е пълен, постоянно бързаш нанякъде и все се оказва, че ядеш надве-натри. Даже не си сигурен дали дъвчеш. Което не е добре и често води до преяждане.

Тялото ти има нужда от време, за да регистрира, че вече си сит и че трябва да спреш да ядеш. Именно заради това е важно да се храниш бавно и да дъвчеш внимателно.

Ако ти е трудно да забавиш скоростта, пробвай да правиш паузи по време на хранене. Остави приборите за малко, поеми си дъх, изчакай няколко минути и чак тогава продължи.

2. Намали размера на чинията си

Учените твърдят, че ако вземеш голяма чиния, има по-голяма вероятност да я напълниш и дори препълниш, отколкото ако ядеш в по-малка. Причината – храната в голямата чиния все ти се струва малко и ти се иска да си сипеш още.

3. Хапвай между храненията

Това ще ти попречи да изгладнееш и след това да преядеш. Най-добре хапни нещо малко и полезно – варено яйце с малко черен хляб, кисело мляко с плодове и ядки и т.н.

Добре е, ако ще ходиш на коледно парти или на вечеря, да хапнеш нещо такова около два часа предварително. Така няма да отидеш изгладнял и е по-малко вероятно да преядеш.

4. Намали разнообразието

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here