Храни за мускули

0
440

ВодаВода

Реклама

Да, правилно си прочел. И водата има своя дял в правенето на мускули. Причината е съвсем проста и научна – мускулът се състои от около 80% вода. Дори и промяна от 1% в количеството вода в организма може да намали ефекта от тренирането и да се отрази неблагоприятно върху възстановяването. Според едно немско изследване от 1997 синтезирането на протеини е много по-бързо в добре хидратираните мускулни клетки, отколкото в дехидратираните. С други думи, колкото по-обезводнен си, толкова по-бавно тялото ти използва протеините, за да гради мускули.

 

КафеКафе

Най-очевидната полза от него е, че кофеинът ще ти даде повече сили за дългата тренировка. Предполага се, че най-добър е ефектът на кафето, изпито няколко часа преди тренировката. Даже според някои кофеинът директно стимулира мускулите. НО внимание: ако си имал проблеми с високо кръвно налягане, трябва да се откажеш от кафето.

Шоколад

ШоколадДа, шоколадовите изделия също се включват, затова следващия път, когато купуваш на приятелката си кутия бонбони за Свети Валентин, вземи една и за себе си. Това важи най-вече за твърдите разновидности като „Сникерс” например. Най-добре е да гледаш съдържанието на какао в шоколада да е високо, а ако искаш да намалиш калориите, избери натурален шоколад. Тайната на полезното действие на този тип храни се нарича флаванол – вещество, намиращо се в какаото, което повишава нивата на азотен оксид. От своя страна азотният оксид спомага за разширяването на кръвоносните съдове и подобряването на кръвообращението. Нещо повече, според някои изследвания азотният оксид, заедно с подобреното кръвообращение, е ключов елемент за осъществяването и поддържането на ерекцията.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here