Силен като Хамър

0
292

Вдигане от легВдигането от хоризонтален лег, правилата и най-силният в това движение

Реклама

„Колко си силен?” – това е въпрос, който често можем да чуем във фитнеса.

Няма как – желанието да се самодоказваме ни е вродено. Заложено ни е да доказваме на околните колко сме силни (все пак нали сме силният пол). Лошото е, че понякога малко се престараваме с доказването и ставаме комици.

Като човек, чийто работен ден до голяма степен преминава във фитнеса, съм виждал много състезания – както професионални, така и неизбежните за залата „махленски” състезания. Най-често в залата под въпроса „Колко си силен?” се разбира колко килограма вдигаш от хоризонтален лег за едно повторение. Няма лошо, но внимавайте – има значение и КАК ги вдигаш.

Наблюдавал съм трениращи как се опитват да вдигнат 100 кила, но по абсолютно най-неправилния начин: въртейки се наляво и надясно, отлепяйки от лежанката глава, седалище и какво ли още не, само и само да докажат на присъстващите в залата, че „наистина” са силни.

Тази картинка ми напомня филмите на Чарли Чаплин и по-скоро ме развеселява, отколкото да ме респектира. Това може да се нарече и някакъв комплекс на трениращия (можем да го наречем „комплекс на начинаещия”), който обаче може да му коства здравето.

Разберете, че не може едновременно да тренирате и за релеф, и за маса, и за сила. Тренировките за тези три неща са коренно различни. Така че изберете си едно и действайте. Тук да носиш две дини под една мишница просто не става.

За да кажеш, че вдигаш например 100 кг от лег, означава да ги вдигнеш по правилника, който се използва на официални състезания по вдигане от лег. Той е направен с цел да ни предпази най-вече от контузии и вдигането ни от лег да е наистина забележително.

Правилата са следните…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here