Мускули вместо коремче

0
317


Това изглежда
като перфектната сделка. Даже прекалено перфектна, заради което ти вероятно си мислиш, че е научна фантастика. Обаче не е. Чрез правилно хранене можеш да накараш организма си да спре да трупа мазнини и вместо това да се съсредоточи в изграждането на мускули.

Реклама

За да обясним как точно става това, ни трябва малко теория за това как и защо излишните въглехидрати се превръщат в мазнини, които от своя страна с готовност се отправят към корема или любовните дръжки.

ГликогенГликогенът е основният енергиен склад в организма ни. Той е полизахарид на глюкозата, който е основен източник на енергия в организма. За разлика от мастните запаси, които нямат горна граница и могат да достигнат до неподозирани размери (т.е., можем да дебелеем колкото си искаме), вместимостта на “склада” за въглехидрати е ограничена.

Именно тук започват проблемите. В момента в който гликогенът в организма стигне възможния си предел, излишните въглехидрати вече не са необходими като източник на енергия и отиват чрез кръвта до черния дроб. И там се превръщат в мазнини.  

Освен това въглехидратите повишават нивото на инсулина в кръвта, което кара както мускулните, така и мастните клетки да растат. Това е чудесно за бицепсите ти, но не и за коремчето ти.  

Хубавата новина е, че можеш да се противопоставиш на всичко това. Чрез подходящото хранене можеш да намалиш нивото на гликогена и да промениш реакцията на организма към повишения инсулин така, че той да кара само мускулните клетки да “работят”.  

Защо става така?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here