Млякото – полезно или не

0
382

МлякоЗа прясното мляко има най-различни мнения, най-вече в двете крайности – че е изключително вредно и че няма по-полезно нещо от него. Къде е истината?

Реклама

Помага ли млякото за трупане на мускули?

Общо взето, да. Млякото е една от най-добрите храни за тази цел. Протеинът в него е около 20% суроватка и 80% казеин. И двете съставки са висококачествени протеини. Суроватката е известна като „бърз протеин”, защото бързо се разпада на аминокиселини, които се абсорбират в кръвта. Затова този протеин е много подходящ за след тренировка.

Казеинът пък се преработва по-бавно, затова е подходящ за снабдяване на организма с постоянен запас от протеин на малки порции за дълго време. (Например между яденетата или за през нощта.)  

Полезно ли е млякото за разграждане на мазнините?

За това вече няма категорични доказателства. Има данни, че млечните продукти (но не и хранителните добавки с калций), приемани по време на диета, помагат за сваляне на килограми; но не можеш да разчиташ само на това. Ако добавяш към чашата мляко сутрин порция понички, едва ли ще има ефект.

Има ли връзка между млякото и ефекта на антибиотиците?

Има учени, които твърдят, че ако човек пие мляко от крава, на която са давани антибиотици, той развива резистентност към тях и те спират да му действат. За това обаче няма никакви доказателства.

Пълномаслено или нискомаслено мляко?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here