Алкохолът и човешкият организъм

0
1198

Вакханка

Реклама

Наближават всевъзможни празници – като се почне от 8 декември (за тези, които го празнуват), разни Коледи, Нови години, именни дни на Николаевци, Василовци, Ивановци… И с всичко това вървят яденето, пиенето и… ами най-вече пиенето! Що е то алкохолът и има ли почва у нас?

Да започнем от сътворението на света…

Защото именно оттогава алкохолът е част от човешкия живот. Още древните народи си имат специални богове на виното – гръцкия Дионис, взет и от римляните и наричан и Бакхус и т.н. Всъщност те всичките им богове прекарват времето си в ядене и пиене на Олимп… Също така, още в първата книга на Библията се говори за лозарството. С една дума, алкохолът е част от човешкото развитие и това си е така.

Какво е алкохол?

Алкохолът се прави от ферментирали житни растения, плодове или зеленчуци. Ферментацията е процес, при който чрез мая или бактерии захарите в храните се превръщат в алкохол. Тя се използва и за други неща, освен алкохол – за производство на сирене, лекарства и други полезни неща. А алкохолът може да се използва, освен за напиване, в медицината – за пречистващи, антисептични или успокоителни средства.

Когато се пие обаче, алкохолът се абсорбира в кръвта на човека. След това той засяга централната нервна система (главния и гръбначния мозък), която на практика контролира всички телесни функции.

Как действа алкохолът на човешкия организъм?

Той забавя действието на централната нервна система и затова действа като депресант. Алкохолът всъщност блокира някои от импулсите, които се опитват да стигнат до главния мозък. Това променя възприятията, емоциите, движенията, зрението и слуха на човека.

В много малки количества…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here