За брадата

0
512

Мъж с брада

Реклама

Оказва се, че жените харесват мъже с брада. Поне според едно проучване, публикувано в Evolution and Human Behavior.

Учените твърдят, че жените най-много си падат по мъже с ясно изразена набола брада. На второ място се класират мъжете с големи бради, чак след това идват онези с леко наболи косми и накрая са гладко избръснатите.

Не всички учени обаче казват едно и също. Преди няколко години друго изследване твърдеше, че гладко избръснатите мъже правят два пъти повече секс от небръснатите си събратя. Както и че 64% от жените биха предпочели да правят секс с гладко избръснат мъж. В интерес на информираността трябва да признаем, че това конкретно изследване е финансирано от компания, която прави самобръсначки.

Иначе казано, учените, които разбират от еволюция, залагат на косматковците, а компаниите за производство на продукти за бръснене – на гладко избръснатите.

Друго проучване пък залага на брадите по съвсем различна причина – защото са по-полезни за здравето. Това твърдят учени от университета в Южен Куийнсланд, Австралия.

Те са установили, че лицата на мъжете, които имат бради, са изложени едва на една трета от UV слънчевите лъчи в сравнение с гладко избръснатите мъже. Най-голяма била разликата в областта над горната устна – там избръснатите мъже са най-изложени на слънчевите лъчи, казват учените.

На яркото австралийско слънце само за един час манекенът с гола глава събрал толкова ултравиолетови лъчи, че надминал максималното здравословно излагане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here