Слънцезащитни кремове – въпроси и отговори

0
1039

Слънцезащитни кремове – въпроси и отговориКолко най-малко SPF ми трябва?

Реклама

Поне 15, за да е защитена кожата от UVB лъчите. Фактор 15 спира около 93% от UVB лъчите, фактор 30 – около 97%, а фактор 50 – около 98%. Както се вижда, нито един фактор не спира 100% от лъчите.

Не е ли много малка разликата между различните фактори?

Ако погледнеш процентите горе, може да решиш, че разликите между различните фактори са пренебрежимо малки. Ако обаче кожата ти е чувствителна и/или много светла или ако имаш случаи на рак на кожата в рода, тогава и няколко процента разлика имат значение и трябва да избереш най-високия фактор.

Кога да се мажа?

30 минути преди излагане на слънце, за да може съставките на лосиона или крема да попият добре в кожата.

Колко често трябва да се мажа?

Едно намазване за деня няма да е достатъчно, особено ако си на плажа и често влизаш във водата, дори и кремът да е водоустойчив. Трябва да се нанася поне веднъж на час-два. За по-точни указания виж инструкциите на самия продукт. Много е важно да нанасяш отново лосиона след излизане от водата, след бърсане с кърпа и след обилно потене.

Какво количество крем ми е необходимо?

Около обема на една чаша за шотове за всяко мазане.

Ако не почервенявам, това значи ли, че UV лъчите не ми действат?

Не, не значи. Кожата почервенява в резултат от действието на UVB лъчите. UVA лъчението не предизвиква видими реакции, затова вредата от него може в началото да е незабележима.

Какъв лосион да си взема?

Има кремове за след бръснене и други козметични средства, които освен прекия си ефект, имат и SPF, най-често 15. Ако ползваш такива средства, те са достатъчни за теб за всекидневна употреба – ако ходиш до работа или из града. Но за плажа ти трябва нещо по-силно, предназначено специално за защита от слънцето. Обратно, лосионите, които са с висок фактор, не са толкова добри за употреба извън плажа, защото са по-мазни.

снимки: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here