Няколко мисли за бръсненето

0
11493

Мида и бръснач

Реклама

Мъжете се бръснат от хиляди години. Още древните египтяни си имали ежедневни ритуали, свързани с къпане и бръснене. Последното често се осъществявало с помощта на мидена черупка.

Като си представиш колко много време е минало и как мидената черупка е еволюирала в самобръсначки с по няколко ножчета и електрически безжични водоустойчиви тримери, изглежда странно, че все още има мъже, които не се бръснат съвсем правилно. Ще ги познаеш основно по врасналите косми, порязванията, пропуснатите косми и остатъците от памук със спирт, който е бил използван, за да се спре кръвта от поредното порязване.

А всичко това не е неизбежно.

Поне така казват специалистите.

Роксан Гриего е жена бръснар (бръснарка?). Тя е наследила професията на баща си и дядо си и вече има 32 години практика, част от които и като директор на Борда на бръснарите на Аризона. Ето какво споделя тя за основите на бръсненето:

Първо: подготви кожата

“Това, което искаш, е да премахнеш космите, без да нарушаваш целостта на кожата. Като нанесеш с масаж крем или пяна за бръснене, това спомага за изтласкването на космите нагоре… Когато космите са изтикани нагоре и омекотени, бръсненето е по-гладко и по-лесно.”

Роксан казва още, че много хора не следват инструкциите на продуктите за бръснене, а някои продукти и нямат подробни инструкции. Важно е например кожата да е затоплена, преди да нанесеш продукта.

Затоплянето е нещо важно и според друг специалист по въпроса – д-р Дейвид Банк, дерматолог от Ню Йорк.

“Бръсненето по време на душ е добре,” казва Банк и добавя: “Нека водата да е топла. А можеш даже да сложиш гореща мокра кърпа на лицето си за няколко минути преди бръснене – както в уестърните, където мъжете седят на бръснарския стол с хавлия на лицето.”

Гел, крем, бръснач…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here