Сауна през лятото

0
619

Лятна сауна

Реклама

Сауната се свързва със зимата и това е напълно логично. Дали обаче тя може да се ползва и през лятото?

Би могло да е така, стига да се спазват правилата за безопасност. Това важи най-вече за хора със сърдечни проблеми, възрастни хора и бременни жени. Те не трябва дори да си помислят за сауна, преди да се консултират с лекаря си.

Друга важна предпазна мярка е приемането на достатъчно количество вода, защото сауната през летните месеци може да доведе до дехидратация. Също така, дългите душове след сауна са още по-важни, когато навън е жега. Добре е да се вземе хладен душ и преди сауната.

Защо сауната може да е полезна през лятото?

Според някои проучвания сауната може да ти помогне да поддържаш температурата на тялото си по-ниска през лятото. Една от причините за това е, че след сауна през лятото обикновено си взимаш по-дълъг и по-хладен душ, което ти помага да се справиш с жегата.

Така или иначе, дори да решиш да пробваш лятна сауна, не прекалявай. Една сесия не трябва да е по-дълга от 10-20 минути, а интервалите между влизанията трябва да са поне 20 минути. Идеята е да не се губят прекалено много течности, заради което трябва да се приема и достатъчно вода. Не трябва да се приема алкохол.

Освен това, след като се охладиш, е препоръчително да си направиш и една малко по-топла баня, за да не стресираш организма, когато излезеш навън в жегата.

Можеш да пробваш сауната след тренировка – казват, че това помага на мускулите да си починат.

Още за правилата на сауната

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here