Промени на кожата при остаряване

0
714

Изъняване на кожатаВъзрастови промени

Реклама

С възрастта външният слой на кожата изтънява, въпреки че броят клетки остава същия. Броят на клетките, съдържащи пигмент, намалява, но оставащите меланоцити увеличават размера си. По тази причина остаряващата кожа изглежда по-тънка, бледа и прозрачна. По областите, изложени на слънце, се появяват възрастови пигментни петна (лентиго). Промените в съединителната тъкан водят до намаляване на еластичността и силата на кожата (соларна еластоза), като това е особено характерно за кожата по откритите части на тялото – лице, деколте, ръце. Еластозата е причина за износения, сбръчкан вид, характерен за хора, работещи на открито – фермери, моряци – или такива, които хронично са се излагали на слънце.

Кръвоносните съдове на дермата стават по- късливи, което води до подкожно посиняване и малки кръвоизливи – пупрура, хематоми, – поява на малки ангиомни образувания и други подобни състояния. Мастните жлези произвеждат по-малко секрет. При мъжете това става осезаемо в напреднала възраст, а при жените – след менопаузата. Това прави трудно поддържането на водно-липидния баланс на кожата, в резултат на което се получават сухота и сърбеж.

Типичният вид на лицето и врата се променя с годините. Загубва се тонусът на лицевата мускулатура, което причинява отпускане на контура на лицето. Кожата около челюстите се отпуска, което води до т.нар. двойна брадичка при някои хора. Чертите се изострят. Кожата около клепачите се отпуска и сбръчква, често по типа „пачи крак”. Загубата на мастна тъкан около очите води до отпускане на горния и особено на долния клепач, поява на „торбички” и ограничава движението на очите. Тъмните петна по лицето се увеличават по брой и размер и цветът им става по-интензивен. Те се дължат главно на хроничното излагане на слънце. Кожата изтънява, става по-суха и се появяват бръчки. Процесът на образуване на бръчки е физиологичен и не може да бъде избегнат без медицинска намеса, но излагането на слънце и тютюнопушенето го ускоряват.

Превенция

Поради факта, че повечето кожни промени, характерзиращи остаряването, са свъразни с излагането на слънце, превениция би трябвало да се осъществява през целия живот на човека:

1. Не допускайте слънчево изгаряне.

2. Използвайте медицинска фотозащита винаги, когато сте на открито, дори и в зимните месеци

3. Носете защитни дрехи, шапка и очила винаги, когато това е необходимо

Съвременни решения…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here